Slik Fikser Du Et Tett Toalett Enkelt Og Naturlig

Slik Fikser Du Et Tett Toalett Enkelt Og Naturlig


Et tett toalett kan utgjøre en sanitær risiko, være farlig og selvsagt spre dårlig lukt – så hva gjør du for å løse opp et tett toalett? Dersom vannet trenger lang tid på å forsvinne ned i toalettskålen, blir stående eller stiger mot kanten når du trekker ned, er dette tydelige tegn på en blokkering. Før du griper til telefonen for å tilkalle hjelp fra en rørlegger, finnes det flere tiltak du kan prøve selv for å løse opp i toalettet. Rørlegger Kongsberg presenterer her en grundig guide for hvordan du med ulike verktøy og metoder kan få bukt med problemet. Vi vil også belyse årsakene til at toaletter kan bli tette og hvordan du kan forebygge dette i fremtiden. Det siste man ønsker er et toalett som renner over og skader baderomsmatten eller møblene. Les videre for å lære hvordan du effektivt kan fjerne blokkeringen i toalettet og unngå de potensielt farlige og kostbare følgene det kan ha

Hvorfor blir toaletter tett?

Toaletter kan bli tette av mange grunner, ofte på grunn av vanlig bruk over tid eller en utilsiktet hendelse. Å kjenne til årsaken bak tettelsen hjelper deg med å velge en effektiv løsning for å rette opp i problemet. Vanlige årsaker til tette toaletter inkluderer for mye toalettpapir eller oppsamling av kalk, som begge kan unngås med jevnlig rengjøring eller ved bruk av et produkt for rensing av avløp. Overforbruk av toalettpapir kan føre til tettelse, og enkelte typer toalettpapir løser seg ikke lett opp. Andre ganger kan et tett toalett skyldes å ha spylt ned våtservietter, bomullspads, eller andre hygieneprodukter som ikke er ment for nedspyling. Disse gjenstandene brytes ikke ned lett, noe som kan føre til blokkeringer. Sjekk alltid produktets emballasje for råd om dette. Ytterligere årsaker kan være bygningsavfall etter renoveringsarbeid i hjemmet eller leker som barna har mistet i toalettet og spylt ned.

Hva trenger jeg for å fjerne en blokkering i toalettet?

For å løse opp en blokkering i toalettet, trenger du enkelte nøkkelverktøy:

 • En avløpspumpe (sugekopp) 
 • Gummihansker for hygiene
 • En mopp for opprydning etter arbeidet 
 • En bøtte 
 • Eventuelt en maske, dersom det er en sterk lukt

Har du ikke en avløpspumpe? 

avløpspumpe eller som det også kalles: sugekopp

Det er ikke uvanlig å ikke eie en avløpspumpe, men det bør ikke hindre deg i å ta hånd om blokkeringen i toalettet. Du kan prøve følgende redskaper og metoder med ting du allerede har i hjemmet: 

 • Kokende vann 
 • Bakepulver 
 • Hvit eddik 
 • En opprettet kleshenger av metalltråd

Slik fjerner du blokkeringen i et toalett

Med vår steg-for-steg-guide burde du kunne løse opp blokkeringen i toalettet uten å måtte kontakte en rørlegger. Vi legger vekt på å benytte naturlige produkter der det er mulig, for å ivareta miljøet i prosessen med å rengjøre toalettet. Guiden er også delt inn etter hvilke verktøy som passer for de forskjellige trinnene i arbeidet. Husk at du uansett hvilket verktøy eller metode du velger fra listen nedenfor, alltid bør bruke beskyttende gummihansker.

Hvordan identifiserer jeg typen blokkering?

Det er et viktig poeng å vurdere før du setter i gang: Identifiser type blokkering basert på hvordan toalettet ditt tømmer seg. Generelt sett er det tre hovedtyper av blokkeringer:

 1. Dersom vannet tømmer seg svært langsomt fra toalettskålen, indikerer det at en blokkering er i ferd med å bygge seg opp.
 2. Hvis skålen forblir nesten tom etter skylling, tyder dette på et problem med luftstrømmen i avløpsrøret.
 3. Når vannet i toalettskålen stiger mot kanten og ikke synker, viser det til en fullstendig blokkering som hindrer vannets gjennomstrømning.

For den første typen, treg drenering, kan blokkeringen ofte løses enkelt. Men ikke vent til toalettet blir helt tett. Proaktiv handling og jevnlig rengjøring er nøkkelen til å forhindre tette avløp. Når det gjelder en type 3 blokkering, bør du om mulig overføre så mye vann som du kan fra skålen til en bøtte før du forsøker å fjerne blokkeringen.

Slik fikser du et tett toalett med en sugekopp

Avløpspumper eller som det også er kjent som: sugekopper, er det foretrukne verktøyet for rørleggerjobber, spesielt når det dreier seg om tette toaletter. Disse enkle, men effektive hjelpemidlene kan anvendes for å løse opp blokkeringer i alle typer toalettavløp.

Først, sikre en tett forsegling over utløpshullet i toalettskålen – det hullet hvor vannet vanligvis renner ned når toalettet skyller – ved hjelp av sugekoppen, slik at hverken luft eller vann slipper gjennom. Dette vil skape et vakuum og det nødvendige trykket for å fjerne blokkeringen og forhindre videre søl.

Når sugekoppen er korrekt plassert, begynn med forsiktige bevegelser for å unngå å presse blokkeringen dypere inn i røret. Trykk ned mildt og trekk deretter opp mot deg. Øk gradvis kraften i både dytt og trekk til du merker at vannet renner unna. Tilsett mer vann i skålen om nødvendig og gjenta prosessen. Dette kan gjøres ved å helle vann direkte i skålen eller ved å trekke i toalettskylleknappen for å sjekke om avløpet nå fungerer normalt. Vurder også å varme opp sugekoppen i varmt vann før du begynner; dette vil gjøre sugekoppen mykere og enklere å manipulere.

Fikse tett toalett med bakepulver og eddik

fikse tett toalett med bakepulver og edikk

Bakepulver er et multifunksjonelt og naturlig produkt som har blitt en fast del av badet for mange, takket være dets effektivitet til rengjøring og vedlikehold. Det er ideelt for å fjerne flekker og rense avløp, og er derfor et essensielt produkt å ha for hånden.

For å bruke bakepulver til å fjerne en blokkering i toalettet, bland det med hvit eddik og vann for å utløse en kjemisk reaksjon som skaper et kraftig og miljøvennlig rengjøringsmiddel. Kombinasjonen av bakepulver og eddik er effektiv for rengjøring og avkalking av rør, samt for å bryte ned såperester, noe som gjør det til en allsidig rengjøringsløsning for badet.

Start med å helle en halv kopp bakepulver i toalettskålen, etterfulgt av en halv kopp hvit eddik. Selv om dette i noen tilfeller kan være nok, kan du forsterke effekten ved å tilsette mellom to og tre liter varmt vann. Lukk toalettlokket og la blandingen virke i opp til 30 minutter. Når du returnerer, vil du kanskje oppdage at vannivået har normalisert seg på grunn av reaksjonen. Skyll ned for å fjerne eventuelt gjenværende skum. Du kan også velge å blande bakepulver og eddik i en bolle før du heller blandingen direkte i toalettet.

Fikse et tett toalett med varmt vann

Dette er en enkel løsning for delvis blokkerte toaletter. For at denne metoden skal være effektiv, må vannivået i toalettskålen være lavt. Varme og trykk fra varmt vann vil tvinge blokkeringen bort og oppløse stoffer som kan forårsake blokkering, som fett.

Fjern overskytende vann ved å overføre det til en bøtte og steng vannforsyningen for å forhindre at skålen fyller seg opp igjen. Tilsett litt oppvaskmiddel i toalettskålen og vent et par minutter. Hell deretter opp til tre liter varmt vann raskt inn i skålen – vær forsiktig så du ikke brenner deg. Vent noen minutter og sjekk deretter vannivået. Gjenta om nødvendig. Hvis blokkeringen vedvarer etter to forsøk, kan det være nyttig å bruke en avløpspumpe som beskrevet tidligere. Unngå kokende vann da dette kan skade porselenet i toalettskålen.

Fikse tett toalett med en kleshenger

Mangelen på en plunger kan kompenseres med bruk av en kleshenger. En kleshenger med plastbelegg er å foretrekke for å unngå riper, eller du kan vikle den inn i tape for beskyttelse. Rett ut kleshengeren for å danne en lang tråd og bøy den til en kurve. Skyv deretter forsiktig tråden opp og inn i avløpsrøret, jobb med å presse og løse opp blokkeringen.

Vær varsom da du benytter metalltråden for å unngå å ripe opp toalettet. Prosessen kan ta noen minutter. Etter at blokkeringen er fjernet, skyll ned for å se om vannet når sitt normale nivå, og kast deretter kleshengeren. Husk å bruke beskyttelseshansker og overfør vann til en bøtte der det trengs, som du ville gjort med en avløpspumpe.

Rengjør toalettet ditt når du er ferdig

Etter at blokkeringen er fjernet og toalettet fungerer som normalt igjen, bør det og området rundt gis en grundig vask med milde rengjøringsmidler. Ventiler deretter badet godt.

Når du skal ringe en rørlegger

Hvis toalettet fortsatt er tett, eller du opplever gjentatte blokkeringer, er det på tide å kontakte en profesjonell. Dette gjelder spesielt hvis de ovennevnte metodene ikke har fungert, eller det er et fysisk objekt som forårsaker blokkeringen som du ikke kan fjerne selv.

Hvordan forhindre at toalettet blir tett i fremtiden

Det finnes flere tiltak du kan gjøre for å forebygge tette toaletter, som jevnlig rengjøring og å være forsiktig med hva som spyles ned. Regelmessig vask med enten kjøpte rengjøringsmidler eller hvit eddik kan forebygge oppsamling av skitt, toalettpapir og kalk. Pass på å ikke spyle ned små gjenstander som tamponger, bomullspads, q-tips eller andre hygieneprodukter. Det å holde toalettlokket lukket kan forhindre at ting faller ned ved et uhell. Bruk kun nødvendig mengde toalettpapir, da for mye kan være vanskelig å oppløse og føre til blokkeringer.

Del dette innlegget

Flere innlegg

Joachim Olsen